Rakennekynnet

Kristiina Alanko
Dosentti, ihotautien erikoislääkäri

Rakennekynnet ovat keinokynsiä, jotka valmistetaan oman kynnen päälle muoviaineesta, yleensä valokovetteisesti. Perinteisessä menetelmässä kynsi valmistetaan kaksikomponenttisesta materiaalista, yhteen sekoitettavista jauheesta ja nesteestä, joka muotoillaan kynnen päälle ja kovetetaan UV-valolla ("akryylikynsi"). Käytetään myös menetelmää, jossa geeliä sivellään useita kertoja kynnen pinnalle, ja jokaisen levityksen jälkeen kovetetaan kynnen pinta UV-valolla ("geelikynsi").

Molempien menetelmien muoviraaka-aineet sisältävät ihoallergiaa ja hengitystieyliherkkyyttä aiheuttavia (met)akrylaatteja. Muovikemikaalit ovat samoja akrylaatteja, joita käytetään hammaspaikka-aineina. Kovettumattomat akrylaattikemikaalit ovat varsin tavallisia ja voimakkaita ihokosketusallergian aiheuttajia. Kovettuneet muovituotteet eivät yleensä enää aiheuta allergiaa.

Rakennekynsien akrylaatit ovat aiheuttaneet allergista kosketusihottumaa (ekseemaa) sekä asiakkaille että kynsimuotoilijoille. Yksittäistapauksina on esiintynyt myös nuhaa ja astmaa rakennekynsien valmistuksesta.

Rakennekynsien valmistuksessa pätevät samat suojakäsineiden käyttöohjeet kuin hammaspaikkauksessa. Kovettumattomia akrylaatteja ei saa koskaan käsitellä paljain käsin. Suositeltavia ovat luonnonkumista, vinyylimuovista tai nitriilikumista valmistetut kertakäyttökäsineet. Ohuen ja hyvin halvan polyeteenikäsineen (n.s. mikkihiirikäsine) käyttäminen tavallisten käsineiden alla lisää suojausta huomattavasti. Mikäli paljaalle iholle joutuu kovettumatonta muovimateriaalia, on kosketuskohta pestävä heti vedellä ja saippualla. Mikäli suojakäsine joutuu kosketukseen kovettumattoman muovin kanssa, on käsineet vaihdettava välittömästi.Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys - Helsingfors Allergi- och Astmaförening ry
Pihlajatie 34, 00270 Helsinki, puh. 010 279 0991 / 040 834 8803
www.allergiahelsinki.fi