Metalliallergiat ja kosmetiikka
Nikkeli

- testiaine allergiatesteissä nikkelisulfaatti, englanniksi Nickel Sulphate

Nikkeliä ei käytetä kosmetiikan raaka-aineena, mutta sitä saattaa olla epäpuhtautena mm.ripsiväreissä, luomiväreissä ja puutereissa. Nikkeliallerginen saa kuitenkin harvoin meikkituotteista oireita.

Koboltti

- testiaine allergiatesteissä kobolttikloridi, englanniksi Cobalt Chloride

Kobolttia käytetään väriaineena kosmetiikassa, mutta veteen liukenemattomina yhdisteinä, pigmentteinä (kobolttialuminaatti), eikä sille ole raportoitu allergioita. Tuoteselosteissa se esiintyy INCI-nimellä CI 77346. Tatuoinneista voi koboltinsinisestä saada oireita.

Kromi

- testiaine allergiatesteissä kaliumdikromaatti, englanniksi Potassium Dichromate

Metallinen kromi ei itsessään allergisoi, vaan sen yhdisteet. Kromiyhdisteitä käytetään mm. väriaineena kosmetiikassa, mutta ei-vesiliukoisessa muodossa, pigmentteinä, jotka eivät allergisoi. Tuoteselosteissa kromiyhdisteet esiintyvät INCI-nimillä CI 77288 (kromioksidi) ja CI 77289 (kromihydroksidi). Tatuoinneista voi kromiallerginen saada oireita.

Tiomersaali ja fenyylielohopea-asetaatti

Orgaaniset elohopeayhdisteet tiomersaali (INCI-nimi: Thimerosal) ja fenyylielohopea-asetaatti (INCI-nimi: Phenylmercuric Acetate) ovat kosmetiikassa sallittuja vain silmämeikeissä ja niiden poistajissa. Niitä ei ole enää havaittu käytettävän Suomessa myytävässä kosmetiikassa. Tiomersaalia käytetään edelleen joissain rokotteissa, jonka vuoksi allergiasta kannattaa mainita apteekissa ja lääkärillä asioidessa.

INCI-nimi = Nimi, jolla ainesosa esiintyy kosmetiikan tuoteselosteessa. INCI on lyhenne sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. EU:n alueella käytetään samaa nimikkeistöä. Lain mukaan kosmetiikan valmistajan on ilmoitettava tuoteselosteessa kaikki tuotteessa käytetyt raaka-aineet.



Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys - Helsingfors Allergi- och Astmaförening ry
Pihlajatie 34, 00270 Helsinki, puh. 010 279 0991 / 040 834 8803
www.allergiahelsinki.fi