Luonnonhartsiallergia

Luonnonhartsi eli kolofoni on puusta, erityisesti mäntypuusta saatava monimutkainen yhdiste. Luonnonhartsi valmistetaan joko elävän puun pihkasta (gum rosin) tai kantouutteesta (wood rosin). Se muodostuu pääasiassa hartsihapoista ja muunnetuista hartsihapoista. Sen allergiaa aiheuttavia aineita ovat mm. abietiinihapon ja dehydroabietiinihapon hapettumistuotteet.

Luonnonhartsi ja kosmetiikka

Nykyisin luonnonhartsia esiintyy erittäin vähän sellaisenaan kosmetiikassa, lähinnä ihokarvanpoistovahoissa. Kosmetiikan tuoteselosteissa luonnonhartsi esiintyy INCI-nimellä Colophonium tai Rosin.

Luonnonhartsiallergisen tulee välttää myös sen johdannaisia esim. Rosin Acrylate, Glyceryl Hydrogenated Rosinate, Rosin Hydrolyzed Collagen sekä abietiinihapon hapettumistuotteita, esim. Abietic Acid, Abietyl Alcohol, Hydroabietyl Alcohol ja Glyceryl Abietate.

Myös havupuista saatavat uutteet ja öljyt saattavat sisältää luonnonhartsia, esim. Juniperus Communis Wood Extract tai Pinus Sylvestris Oil. Lisäksi pihkaa (Picea Abies Resin) sisältävät tuotteet saattavat aiheuttaa iho-oireita luonnonhartsiallergiselle.