Ajankohtaista Allergiaportaalissa

10 vinkkiä kesäihon hoitoon 

24.5.2023

Kesällä iho voi usein paremmin ja hoitaminen saattaakin jäädä helposti vähemmälle. Ihon hyvinvoinnista huolehtiminen kesällä on kuitenkin yhtä tärkeää talvella, mutta siinä korostuvat eri asiat, kertoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine, ja antaa 10 vinkkiä kesäihon hoitoon.

 

 1. Suojaa ihosi auringolta

Tärkein vinkki kesällä ihon hoitoon on auringolta suojautuminen. UV-indeksi ollessa 3 tai enemmän, tulisi iho suojata auringolta vaatteilla, aurinkovoiteilla, sekä välttämällä päivän kuumimpaan aikaan, klo 11-15, auringossa oloa. UV-säteily lisää ihosyöpien riskiä, aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista sekä voi pahentaa joitain ihosairauksia kuten ruusufinniä.

2. Hoida palanutta iho

Jos iho pääsee kuitenkin palamaan, voi sitä viilentää kosteilla pyyhkeillä tai suihkulla. Levitä iholle perusvoidetta tai after sun -voidetta. Tuotteen voi viilentää jääkaapissa ennen iholle levittämistä. Ihon rauhoittamiseen voi käyttää myös hydrokortisonivoidetta ja kipua helpottaa tarvittaessa tulehduskipulääkkeellä. Muista juoda riittävästi vettä ja mikäli iho on palanut pahasti, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

3. Kosteuta ihoa

Vaikka talven jäljiltä paksummat ihovoiteet voikin yleensä vaihtaa kevyempään, tarvitsee iho silti säännöllistä kosteutusta. Kevyt kosteusvoide ja seerumi on siis oivallinen pari tuomaan kesällä iholle sen tarvitseman kosteutuksen. Kosteuttavia ainesosia tuotteissa ovat esimerkiksi glyseroli, hyaluronihappo ja karbamidi.

4. Puhdista iho säännöllisesti

Ihon puhdistusta ei tule kesälläkään laiminlyödä, vaan sen tulee olla osa päivittäistä ihonhoitorutiinia, jotta hiki, lika ja pöly saadaan iholta pois. Aurinkosuojavoide tulee pestä aina pois puhdistustuotteella, koska pelkkä vesipesu ei riitä vedenkestävän aurinkosuojavoiteen poistoon.               

5. Vaihda huonoksi menneet tuotteet uusiin

Mikäli shampoot ja hoitoaineet ovat viettäneet mökillä pakkasessa talven ja kesällä kuumenneet saunassa, on aika vaihtaa ne uusiin. Tuote säilyy pakkauksessa ilmoitetun ajan vain silloin, kun se säilytetään oikein eli huoneenlämmössä

6. Hoida kutisevat hyttysenpistot

Mikäli hyttyset ovat päässeet pistämään ja iho kutisee ja punoittaa, voi ihoa hoitaa hydrokortisonivoiteella ja nappaamalla antihistamiinitabletin.

7. Peseydy uinnin jälkeen

Mikäli vedessä on sinilevää, tulisi uimista välttää. Jos kuitenkin olet uinut sinileväisessä vedessä, peseydy uinnin jälkeen huolella.

8. Suojaa iho ärsyttäviltä kemikaaleilta

Ikkunoiden pesu, mökkisaunan kuuraus ja mattojen pesu kuuluvat monen kesäohjelmaan. Pesujen yhteydessä tulee kuitenkin käytettyä monesti pesuaineita, jotka voivat sisältää ihoa kuivattavia, ärsyttäviä ja allergisoivia kemikaaleja, kuten hajusteita, säilöntäaineita sekä peseviä- ja pinta-aktiivisia aineita. Muista siis suojata iho suojakäsineillä siivoustöitä tehdessä.

9. Mieti kesäjuhlien ehostautumisvaihtoehtoja

Kesällä on usein paljon juhlia ja rakennekynsiä ja ripsienpidennyksiä otetaan paljon kesäaikaan. Sekä rakennekynsimateriaalit että ripsiliimat sisältävät kuitenkin voimakkaasti herkistäviä akrylaattiyhdisteitä ja ikävänä yllätyksenä voikin olla allerginen reaktio. Harkitse tarkkaan, onko kynsien ja ripsien laittaminen sinulle tarpeellista ja mikäli päädyt niiden laittoon, valitse ammattitaitoinen tekijä.

10. Nauti kesästä ja hemmottele ihoasi

Pistäydy rentouttavassa kasvohoidossa tai pidä hemmotteluhetki kotona. Virkistävä jalkakylpy, jalkojen kuorinta ja pehmeä voide piristävät kummasti myös mieltä ja auttavat rentoutumaan.

Infolaatikko:

 • Mikäli sinulla on allergioita tai muita herkkyyksiä, löydät sopivat ihonhoitotuotteet Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämästä kosmetiikan Allergiaportaalista, kosmetiikka-allergia.fi.
 • Jos tarvitset neuvoa kosmetiikka-allergia-asioissa tai sopivien ihonhoitotuotteiden valitsemisessa, voit olla yhteydessä Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnalliseen ja maksuttomaan iho- ja kosmetiikkaneuvontaan, kosmetiikka(a)allergiahelsinki.fi tai puh 040 834 8803 ma-to klo 10-15.


 

AURINKO JA IHO -LUENTO

 

To 13.4. klo 17.30–19 Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen toimisto, Pihlajatie 34, 00270 Helsinki

Illan aikana luento auringon hyödyistä ja haitoista iholle sekä auringolta suojautumisesta. Luennon pitää ihotautien erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo. Luennon jälkeen ACO-aurinkotuotteiden esittely, jossa ACO:n edustaja auttaa sinua valitsemaan itsellesi sopivat tuotteet. Osallistujien kesken arvomme ACO-aurinkovoidetuotepaketin. Lisäksi tarjolla tuotenäytteitä. Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

Ilmoittautumiset viimeistään 10.4. sähköpostitse kosmetiikka@allergiahelsinki.fi


Kiristääkö nahkaa ja pinnaa? Kutiseeko iho? Aiheuttaako talvi ja pakkaskelit haasteita ihon hoitoon? Oletko miettinyt mitä eroa on erilaisilla perusvoiteilla?

Tule mukaan Atoopikon talvi-ihon hoitoon keskittyvään verkkoiltaan ti 14.2.2023 kello 18-19. Verkkoilta sopii niin atoopikoille kuin muille ihohaasteiden kanssa kamppaileville.

Verkkoillan aikana saat mm. tietoa perusvoiteista ja perusvoiteiden valinnasta sekä vinkkejä rasvaukseen. Voit jättää ilmoittautumisen yhteydessä kysymyksesi liittyen ihon hoitoon ja rasvaukseen. Sinulla on myös mahdollisuus kysyä asiantuntijoiltamme mieltä askarruttavia kysymyksiä illan aikana.

 • Mitä eroa on eri perusvoiteilla ja kuinka valita itselle sopiva voide? Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine
 • Vinkkejä rasvaukseen ja ihonhoitoon, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs
 • Q&A – ennakkoon lähetetyt kysymykset rasvaukseen ja ihonhoitoon liittyen

Ilmoittautumistiedot: https://www.allergia.fi/tapahtumat/verkkoilta-atoopikon-talvi-ihon-hoito/


Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys toivottaa Hyvää Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2023. 

Neuvontamme on lomalla 22.12.-8.1. Vastaamme neuvontaan tulleisiin viesteihin tämän jälkeen. 


Ihoviikon luento ti 8.11. 

Voit osallistua Teamsin kautta

Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

tai tulemalla paikan päälle, Kauppamiehentie 6, Espoo.

 Ilmoittautumiset luennolle: allergia.espoo@gmail.com 

 


Iho ja kosmetiikka -verkkokurssi

Verkkokurssi Iho ja kosmetiikka on tarkoitettu aikuisille, jotka saavat kosmetiikasta allergiaoireita.

Kurssi järjestetään Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkokurssialustalla 25.10.-14.11.2022.

Lisätietoa kurssin sisällöstä ja hakuohjeet löydät Allergia-, iho-, ja astmaliiton verkkosivuilta https://www.allergia.fi/

Jätä hakemuksesi 17.10. mennessä!

 


 

Akrylaatti-webinaari 28.10.2022

Webinaarissa esitetään Työterveyslaitoksen tuoreessa tutkimushankkeessa saatuja tietoja kynsi- ja ripsityön akrylaattiallergioista ja niiden torjunnasta sekä työympäristön epäpuhtauksista.

Ilmoittaudu webinaariin mukaan Akrylaattiallergioiden ehkäiseminen kauneudenhoitoalalla | Työterveyslaitos (ttl.fi).

 


Allergiaportaalin neuvonta palvelee taas normaalisti ma-to klo 10-15. Kysymyksiä voi lähettää Allergiaportaalin neuvontalaatikon kautta, sähköpostitse kosmetiikka@allergiahelsinki.fi, tai soittamalla numeroon 040 834 8803.


HYVÄÄ KESÄÄ!

Kosmetiikan Allergiaportaalin iho- ja kosmetiikkaneuvonta lomailee 24.6.-31.7. Neuvontaan tulleihin viesteihin vastataan sen jälkeen.


LUONNONKOSMETIIKAN VALMISTUSKURSSI

to 12.5. klo 17–19, Pihlajatie 34, 00270 Helsinki

Tule mukaan valmistamaan luonnonkosmetiikkaa Ann-Marien kanssa. Kurssilta saat tietoa ja taitoa luonnonmukaisen kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta sekä opit erilaisista luonnollisista raaka-aineista, niiden toimivuudesta ihonhoidossa sekä
reseptiikasta.

Kurssin ohjaa Nature by Ampun AnnMarie Hagman. Aluksi käymme läpi raaka-aineita ja sen jälkeen voit valinnaisesti valmistaa kaksi tuotetta (mm. voiteita, ihoöljyä, vartalovoita, kasvovettä jne). Lisähinnasta voi tehdä extratuotteita. Kurssi toteutuu, jos osallistujia on 8–10. Hinta 35 €/hlö. Kurssi maksetaan paikan päällä vetäjälle. Maksu kortilla tai MobilePaylla.
Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 28.4. yhdistykseen,
neuvonta@allergihelsinki.fi tai puh. 044 0477 054.


AURINKO JA IHO -LUENTO

HUOMIO! LUENTO SIIRRETTY JA UUSI AIKA TO 21.4. KLO 17.00

ke 6.4. klo 17.00–19.00 (luento siirretty, uusi aika yllä)

yhdistyksen toimisto, Pihlajatie 34 tai Teams

Luennolla kuulet auringolta suojautumisesta, valoihottumasta ja auringon hyödyistä ja haitoista iholle. Luennon jälkeen paikan päällä olijoilla mahdollisuus näyttää ihomuutoksia luennon pitäjälle, ihotautien erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalolle. Lisäksi kuulet yhdistyksemme toiminnasta ja kosmetiikan Allergiaportaali -verkkopalvelusta.

Tarjolla toimistolla myös kahvia/teetä ja pientä purtavaa. Ilmoittautumiset viimeistään 18.4. yhdistykseen, neuvonta@allergiahelsinki.fi tai puh. 044 0477054


VINKKEJÄ KUIVIEN HIUSTEN JA PÄÄNAHAN HOITOON

 

Talvella pakkanen ja kuiva sisäilma kuivattavat hiuksia ja päänahkaa, joten myös niiden hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Kuiva päänahka voi kutista, hilseillä ja ärtyä. Nappaa alta vinkit hiusten ja päänahan hoitoon.

1. Valitse pesutuotteiksi hellävaraisia kosteuttavia ja hoitavia aineita sisältäviä tuotteita.

3. Mikäli päänahka on hyvin kuiva, voit pestä hiuksesi myös kevyellä perusvoiteella.

4. Hiusten pesua ei kuivapäänahkaisenkaan kannata välttää, sillä puhtaana iho voi parhaiten.

5. Hiusten hoitoaineen käyttöä ei kannata unohtaa. Ota käyttöön poishuuhdeltavan hoitoaineen lisäksi myös hiuksiin jätettävä hoitoaine.

6. Hiusten hoitoa voi tehostaa käyttämällä hiusnaamioita.

7. Kuivaa päänahkaa voi hoitaa päänahkaan jätettävillä kuivan päänahan täsmätuotteilla.

8. Hiustenkuivaajat ja kuumat kihartimet ja suoristusraudat kuivattavat hiusta ja päänahkaa, vältä siis niiden jatkuvaa käyttöä.

9. Mikäli sinulla on allergioita kosmetiikan ainesosille, tee tuotelistaus Allergiaportaalista allergioittesi suhteen sopivista hiustuotteista. 

 


PITKÄ TALVI KOETTELEE MYÖS IHOA JA IHO KUIVAA HERKEMMIN

 

Nappaa alta 5 Vinkkiä talvi-ihon hoitoon.

1. Muista suojata kasvot pakkasella huiveilla, hupuilla ja kypärämyssyillä. Pakkasvoiteen käyttöä ei suositella, koska se voi edesauttaa paleltumien syntymistä.

2. Vaihda ihovoide paksumpaan. Sama voide ei yleensä käy ympäri vuoden.

3. Kosteuta ihoasi seerumeilla, naamioilla ja muilla ihoa kosteuttavilla hoitotuotteilla.

4. Suosi voidepesuja. Suihkusaippuan sijaan ihon pesuun voi käyttää kevyttä perusvoidetta.

5. Muista suihkun jälkeen aina kunnon rasvaus päästä varpaisiin.


IHO- JA KOSMETIIKKANEUVONTA LOMAILEE 22.12.2021- 2.1.2022.

Neuvontaan lähetettyihin kysymyksiin vastaillaan loman jälkeen . 

Rauhallista Joulua!

 


HAJUSTEETON LAHJA ON VARMIN VALINTA PUKINKONTTIIN

 

Joulun aika tulvii tuoksuja, kun kodit ja kaupat täyttyvät tuoksukynttilöistä, joulukukista, kosmetiikkalahjoista ja jouluisista huonetuoksuista. Kaikille tuoksut eivät kuitenkaan sovi.

Tuoksut voivat aiheuttaa tuoksuille herkistyneille useita erilaisia oireita, kuten hengitystieoireita, päänsärkyä, pahoinvointia ja iho-oireita. Oireet voi laukaista pistäytyminen tuoksuja tulvivassa tavaratalossa, lahjaksi saatu joulukukka, kyläpaikassa kohdattu huonetuoksu tai vierustoverin parfyymi joulupöydässä. Tuoksuherkkyyden yleisyys vaihtelee 10-40% välillä tutkimuksesta riippuen, joten joulu tuoksuineen voi olla monelle hankalaakin aikaa, kertoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Myös astmaatikoille voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa keuhkojen ärsytysoireita. Oireilu on tyypillisempää varsinkin silloin, jos hoitotasapaino ei ole kunnossa.

Hajusteet kuuluvat myös yleisimpiin ihokosketusallergian aiheuttajiin. Oireena on tyypillisesti kutiseva ja punoittava ihottuma, joka ilmenee kohdassa, jossa hajustettua tuotetta on käytetty, Laine kertoo.

Tuoksuttoman lahjan valitseminen onkin varmin tapa ilahduttaa lahjan saajaa, mikäli allergiat ja muut herkkyydet eivät ole tiedossa. Lahjaksi voi valita esimerkiksi tuoksuttoman kukan, kuten tulilatvan tai joulukaktuksen. Tuoksukynttilän sijaan varmempi vaihtoehto on taas led-kynttilä, joka ilahduttaakin lahjan saajaa tavallista kynttilää pidempää.  

Kosmetiikkatuotteet ovat usein myös toivottuja lahjoja. Lahjaksi voi ostaa esimerkiksi hajusteettomia ihonhoitotuotteita, kuten käsi- ja kasvovoiteita tai hiustenhoitotuotteita. Hajusteettomia tuotteita löytyy niin tavallisesta kuin luonnonkosmetiikastakin, joten valinnanvaraa on nykyään hyvin saatavilla.

Apua hajusteettomien tuotteiden valintaan saa esimerkiksi Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi. Allergiaportaalista voi tulostaa maksutta listan tuoksuttomista tuotteista ja saada vinkkejä siten lahjavalintaan, Merike Laine vinkkaa.

 


VINKKEJÄ ATOOPPISEN IHON MEIKKIIN

 

Atooppisen ihon meikkaaminen ei ole aina helppoa, kun iho voi olla kuiva, karhea ja laikukas. Meikkivoide levittyy epätasaisesti ja ihoa kiristää päivän mittaan. Oikeilla vinkeillä meikkaaminen kuitenkin onnistuu paremmin, joten nappaa alta 10 vinkkiä atooppisen ihon meikkiin.

 1. Onnistuneen meikin edellytys on ihon huolellinen kosteutus perus- tai kosteusvoiteella. Rasvaa siis iho ennen meikkaamista huolella.
 2. Valitse meikkivoiteeksi kuivalle iholle tarkoitettu tuote, joka sisältää ihoa kosteuttavia ja hoitavia ainesosia.
 3. Jos meikkivoide ei tunnu siltikään riittävän kosteuttavalta, voit sekoittaa tilkan perus- tai kosteusvoidetta sen sekaan.
 4. Taputtele meikkivoide puhtailla sormilla tai meikkisienellä iholle, varo hankaavaa liikettä.
 5. Mikäli iholla on punaisia laikkuja, voit käyttää tarvittaessa punaisuutta neutraloivia paikallistuotteita.
 6. Puuteria kannattaa käyttää kuivalla iholla harkiten, koska liika puuteri korostaa ihon kuivuutta.
 7. Mikäli käytät silmämeikkiä, muista kosteuttaa ensin iho silmänympärysvoiteella. Valitse mahdollisimman vähän varisevat meikkituotteet.
 8. Valitse meikeiksi hajusteettomia herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita.
 9. Muista pestä iho illalla puhtaaksi. Valitse pesutuotteeksi kuivan ihon puhdistustuote. Myös perusvoidetta voi käyttää meikin puhdistukseen. Älä hankaa ihoa.
 10. Muista rasvata iho puhdistuksen päätteeksi.

Hajusteettomia ja herkälle atooppiselle iholle sopivia meikkituotteita löydät kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi. Neuvoja meikkituotteiden valitsemiseen voit kysyä myös Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta, www.kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.


IHO- JA KOSMETIIKKANEUVONTA LOMAILEE 1.11-7.11.

 

Tänä aikana lähetettyihin kysymyksiin vastaillaan heti loman jälkeisellä viikolla.


SYYSARVONTA ALLERGIAPORTAALIN FACEBOOKISSA

 

Sopivan shampoon ja hoitoaineen valitsemisessa tulee huomioida monia asioita, kuten allergiat kosmetiikan ainesosille, hiusten ja päänahan kunto sekä hiuksille tehdyt käsittelyt.

Millä perusteella sinä valitset itsellesi sopivat tuotteet?

Käy kirjoittamasi vastauksesi Allergiaportaalin Facebook -sivuilla olevan arvonnan kommenttikenttään, tykkää ilmoituksesta ja seuraa kosmetiikan Allergiaportaalia Facebookissa, niin osallistut tuoksuttoman Four Reasons shampoo ja hoitoaine -setin arvontaan.

Arvonta suoritetaan 28.10. Lisätiedot arvonnasta löydät Allergiaportaalin Facebookista https://www.facebook.com/kosmetiikanallergiaportaali

Onnea arvontaan!

 


                  IHOVIIKON LUENTO

                     TO 18.11.2021 

 

17.30      Kahvi/tee ja iltapala

17.45      Verkkoyhteyksien availua

18.00      Käsi-ihottumat luento

Marjukka Sillanpää, sairaanhoitaja/allergiahoitaja ja koulutettu suojainasiantuntija (TTL)/suojakäsineet

19.00      Kosmetiikan Allergiaportaali -verkkopalvelun ja Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen esittely

Merike Laine ja Monica Honkanen, Helsingin Allergia- ja astmayhdistys ry

Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit osallistua tilaisuuteen joko paikan päällä, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen toimistolla, Pihlajatie 34, tai etänä Teamsin kautta. Toimistolla tarjolla iltapalaa ja lahjaksi hajusteeton ihonhoitotuote.   

Ilmoittautumiset  ja tiedot mahdollisista erityisruokavalioista 12.11. mennessä Monica Honkaselle, neuvonta@allergiahelsinki.fi tai 044 0477 054

                                                                                  

Tilaisuus järjestetään yhdessä Allergia- ja Astmayhdistys Espoo ja Länsi-Uusimaa ry:n ja Vantaan- ja Keravan Allergia ja Astmayhdistys ry:n kanssa.

                                      


ATOOPPISEN IHOTTUMAN HOITO LAPSIPERHEISSÄ VAATII PITKÄÄ PINNAA JA KEKSELIÄISYYTTÄ

 

Tiistaina 14.9. vietämme maailman Atopiapäivää. Atooppinen ihottuma on lasten yleinen ihosairaus ja koskettaa päivittäin monia suomalaisia lapsiperheitä.

Atooppinen ihottuma on tulehduksellinen krooninen ihosairaus, joka alkaa usein jo vauvana. Oireiden vaikeusaste voi vaihdella paljonkin iän mukana. Leikki-ikäisellä ja koululaisilla ihottuma-alueet paikantuvat tyypillisesti taipeisiin, joissa oireilu näkyy kutisevana, kuivana ja punoittavana ihottumana. Taipeiden lisäksi oireita saattaa esiintyä myös esimerkiksi raajojen ja kasvojen alueella.

Atooppisen ihottuman hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, mikä tuo omat haasteensa lapsiperheiden arkeen. Ihon kunnossa pysyminen vaikuttaa myös perheen yöunien laatuun, mikä tekee ihonhoidosta entistä tärkeämpää, kertoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Ihon rasvaaminen perusvoiteella kuuluu atooppisen ihon perushoitoon ja sitä täydennetään lääkevoiteilla eli kortisonivoiteilla ja kalsineuriinin estäjillä. Jotta ihon hoito sujuisi mahdollisimman sujuvasti, kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen koostumukseen. Hyvin levittyvä voide, joka ei aiheuta kirvelyä iholla, auttaa rasvaamisen sujumista. Kirvely rasvaamisen yhteydessä onkin usein merkki siitä, että on aika vaihtaa tuote rasvaisempaan vaihtoehtoon ja kokeilla ihon rasvaamista suihkun jälkeen ihon vielä ollessa kosteana. Voiteiksi atooppisen ihon hoitoon kannattaa valita herkälle iholle tarkoitettuja hajusteettomia perusvoiteita.

Miten motivoida lasta tylsältäkin tuntuvaan päivittäiseen ihon rasvaamiseen?

Rasvauspalkinto, kuten jalkapallokortti keräilykansioon tai prinsessatarrakuva, antavat todennäköisesti uutta intoa rasvaamiseen. Myös voidetuubien yhdessä koristeleminen tekee tuubit hauskemmiksi ja rasvaamisesta yhteisen puuhahetken. Erilaisia leikkejä, lauluja ja satujen lukemista rasvauksen aikana kannattaa myös kokeilla tuomaan vaihtelua ja positiivisuutta päivittäiseen rasvaushetkeen, Laine vinkkaa.

Apua sopivien voiteiden valitsemiseen atooppiselle iholle saa kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi sekä kysymällä neuvoa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta.


HELSINGIN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYKSEN IHO- JA KOSMETIIKKANEUVONTA ON TAAS AVOINNA JA PALVELEE TEITÄ MA-TO KLO 10-15

 

Voit olla yhteydessä neuvontaan kaikissa kosmetiikka-allergioihin ja ihonhoitoon liittyvissä kysymyksissä lähettämällä postia osoitteeseen kosmetiikka@allergiahelsinki.fi tai soittamalla 040 834 8803. 

 


IHO- JA KOSMETIIKKANEUVONTA LOMAILEE 23.6. - 1.8.

Hyvää kesää ja muistakaahan suojata iho auringolta!


MYÖS ALLERGISELLE JA HERKKÄIHOISELLE LÖYTYY OIKEANLAINEN AURINKOVOIDE - ÄLÄ SIIS JÄTÄ IHOA SUOJAAMATTA!

 

Kaupan hyllyt notkuvat mitä erilaisimpia aurinkovoidepurkkeja ja tuotteissa lupaillaan kaunista rusketusta, hyvää suojaa sekä kesäistä tuoksua. Tuotteen kokeilun jälkeen iho kuitenkin punoittaa, kutiaa ja kirvelee. Kuulostaako tutulta?

Sopivan aurinkovoiteen löytäminen on monelle herkkäihoiselle ja allergikolle hankala tehtävä, mutta tärkeää, koska vaatteilla ei saada riittävää suojaa kaikissa tilanteissa. Oikeilla ohjeilla kaikille löytyy kuitenkin se itselle sopiva vaihtoehto, vaikka sen etsiminen vaatiikin välillä salapoliisintyötä, kertoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Aurinkovoiteet voivat sisältää joko kemiallisia eli orgaanisia tai fysikaalisia eli epäorgaanisia suoja-aineita tai näiden yhdistelmiä. Mikäli kemiallisia suoja-aineita sisältävä tuote aiheuttaa iho-oireita kannattaa kokeilla tuotetta, joka sisältää vain fysikaalisia suoja-aineita, sinkkioksidia ja titaanidioksidia. Allergisten reaktioiden taustalla voi kuitenkin olla UV-suoja-aineen sijaan yhtä hyvin voidepohjan jokin muu ainesosa, kuten hajusteet, säilöntäaineet tai emulgointiaineet, muistuttaa Merike Laine.

Tyypillisiä aurinkovoiteen aiheuttamia allergisen reaktion oireita ovat ihon kutina ja punoitus. Myös turvotusta ja vesirakkuloita voi esiintyä. Mikäli on epäilys aurinkovoiteen aiheuttamasta allergisesta reaktiosta, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Allergiaa kosmetiikan ainesosille voidaan tutkia epikutaani- eli lapputesteillä. Kun allergiaa aiheuttava aine on tiedossa, voi allergioiden suhteen sopivia tuotteita hakea kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka.allergia.fi.

Aurinkovoide voi myös ärsyttää herkkää ihoa, vaikka kyse ei olisikaan allergiasta. Esimerkiksi atooppinen tai ruusufinni-iho on herkkä reagoimaan monille kosmetiikkatuotteille. Tällöin aurinkosuojavoiteeksi kannattaa valita hajusteeton, alkoholiton ja herkälle iholle tarkoitettu tuote. Aurinkovoide tai UV-suojallinen päivävoide kannattaa myös muistaa pestä pois huolella illalla ja laittaa yöksi UV-suoja-aineeton tuote.

Vaikka sopivan aurinkovoiteen löytymisessä olisi omat haasteensa, sopiva tuote löytyy varmasti kaikille apua kysymällä. Apua oikeanlaiseen tuotteen löytämiseen saa esimerkiksi apteekista, kosmetologilta tai Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen maksuttomasta iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta, vinkkaa Merike Laine.


 


LUENTO: HERKÄN JA ALLERGISEN IHON HOITOTUOTTEET / HOITOVINKIT KESÄLLÄ -TEAMS LUENTO 6.5. KLO 18

 

Luennolla kuulet vinkkejä herkän ja allergisen ihon hoitoon ja tuotevalintaan kesällä.

Luennon pitää Teams  -luentona SKY-kosmetologi, estenomi ja kauneudenhoitoalan opettaja Erja Nalli-Taipalus.

Luennon jälkeen kuulet vielä miten löydät kosmetiikan Allergiaportaalista itsellesi allergioittesi suhteen sopivia tuotteita.

Luennolle ilmoittautumiset 3.5. mennessä sähköpostiosoitteeseen neuvonta@allergiahelsinki.fi


LUENTO: AURINGON HYÖDYT JA HAITAT ATOOPPISELLE JA HERKÄLLE IHOLLE 20.4. KLO 18

 

Tule kuuntelemaan auringon hyödyistä ja haitoista herkälle ja/tai atooppiselle iholle ja siitä, miten ihoa tulisi suojata auringolta.

Luennon jälkeen kuulet myös, miten löydät sopivia auringonsuojatuotteita kosmetiikan Allergiaportaalista.

Luento järjestetään Teams -luentona. Luennon pitää ihotautien ja psykiatrian erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo

Ilmoittautumiset sähköpostitse 17.4. mennessä, neuvonta@allergiahelsinki.fi


IHOTTUMAA KOSMETIIKKATUOTTEISTA?

 

Kutittaako ja punoittako iho hiusten värjäämisen tai ihon rasvaamisen jälkeen? Mikäli vastasit kyllä, kyseessä voi olla kosmetiikka-allergia jollekin kosmetiikan ainesosalle. Yleisimmät kosmetiikka-allergiaa aiheuttavat aineet ovat hajusteet, säilöntäaineet ja hiusväriaineet, mutta melkein mille vaan ainesosalle voi allergisoitua. Kosmetiikka-allergian aiheuttamia iho-oireita ovat kutina, punoitus, turvotus, hilseily ja vesirakkulat. Oireet alkavat tyypillisesti viivästyneesti tuntien – päivien kuluttua allergiaa aiheuttavalle aineelle altistumisesta. Mikäli epäilet saaneesi allergisen reaktion kosmetiikkatuotteesta:

 1. Älä käytä oireita aiheuttanutta tuotetta uudelleen. Seuraavalla kerralla reaktio voi olla voimakkaampi.
 2. Hakeudu lääkärin vastaanotolle ja ota oireita aiheuttanut tuote tai sen tiedot mukaan. Kosmetiikka-allergiaa voidaan tutkia epikutaani- eli lapputesteillä.
 3. Kun allergiaa aiheuttava aine on selvillä, löydät sopivia tuotteita Kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi

Heräsikö mieleen kysymyksiä liittyen kosmetiikka-allergioihin? Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksessä palvelee maksuton iho- ja kosmetiikkaneuvonta ma-to 10-15. Neuvontaan voit olla yhteydessä soittamalla numeroon 040 834 8803 tai laittamalla sähköpostia kosmetiikka@allergiahelsinki.fi                                                                                        

 


UUSI TUOTESARJA ALLERGIAPORTAALISSA!

 

Olemme saaneet Allergiaportaaliimme Dermaviduals® tuotesarjan, josta löytyy tuotteita niin herkkäihoisille kuin allergikoillekin! Tutustu uuteen tuotesarjaan portaalissamme ja katso, mitkä tuotteet sarjasta sopivat juuri Sinulle.


NEUVONTAMME ON JOULULOMALLA 23.12. - 3.1.

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!


TIEDOTE 21.12.2020: IHO KAIPAA SÄIDEN KYLMETESSÄ ERITYISTÄ HUOMIOTA

 

Kun mittari painuu nollan alapuolelle ja kylmä viima puhaltaa, huomaa moni muutoksen myös omassa ihossaan. Tällöin on aika kiinnittää erityisesti huomiota ihosta huolehtimiseen.

Ihon kuivuminen, kutina ja kiristävä tunne ovat tuttuja asioita monelle talviaikaan. Kesällä hyvinvoiva iho on ruvennut oireilemaan, eikä samat ihonhoitotottumukset enää riitä. Talvella ihomme on myös ohuimmillaan ja kuiva sisäilma, viima ja pakkanen rasittavat ihoa voimakkaasti. Myös atooppinen ihottuma pahenee tyypillisesti talviaikaan.

Käytössä olevat ihovoiteet kannattaa käydä läpi ja vaihtaa tuotteet rasvaisempiin, hoitavampiin tuotteisiin. Voiteissa olisi hyvä olla lisäksi myös kosteutta sitovia ainesosia, kuten glyserolia tai karbamidia, kertoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine.

Voidetta valittaessa tulee myös huomioida mahdolliset allergiat kosmetiikan ainesosille. Sopivia tuotteita allergisille löytyy Kosmetiikan Allergiaportaali verkkopalvelusta, www.kosmetiikka-allergia.fi.

Vaikka iho kuivuukin talvella, ei suihkussa käyntiä tarvitse vältellä. Saippuan sijaan pesutuotteeksi olisi kuivaihoisen kuitenkin hyvä valita voidepesu, jolloin perusvoidetta käytetään ihon pesuun. Suihkun jälkeen iho taputellaan pyyhkeellä kuivaksi välttäen turhaa karhealla pyyhkeellä hankaamista. Peseytymisen jälkeen iho tulee rasvata huolella perusvoiteella, eikä voiteen käytössä ei kannata säästellä, Merike Laine neuvoo.  

Ihon suojaaminen talvella vaatteilla on myös tärkeää. Lämpimien käsineiden käyttäminen ja kasvojen suojaaminen huivilla auttavat myös osaltaan ihon kunnossa pysymiseen. Kypärämyssystä löytyy myös hyvä vaihtoehto kasvojen suojaamiseen esimerkiksi talviurheilun ajaksi.  


MITÄ HALUAISIT KYSYÄ NUOREN JA HERKÄN IHON HOIDOSTA KOSMETOLOGILLA?

 

Lähetä kysymyksesi iho- ja kosmetiikkaneuvontaamme, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi, otsikolla Facebook Live.

Tiistaina 8.12. klo 17 kysymyksiinne vastaa Facebook Live -lähetyksessä 30 vuotta kauneudenhoitoalalla työskennellyt Erja Nalli-Taipalus (SKY-erikoiskosmetologi, estenomi, ammatinopettaja). Erjalla on paljon kokemusta nuoren ihon, sekä allergisen ja herkän ihon hoidosta, joten odotamme innolla, että pääsemme jakamaan hänen osaamistaan myös teille!


HYVÄÄ IHOVIIKKOA!

Ihoviikon iloksi arvomme Facebook -arvonnassa Dermosil -tuotteita, Dermosilin ihonhoito-oppaan ja kangaskasseja. Käy osallistumassa arvontaan facebookissamme https://www.facebook.com/kosmetiikanallergiaportaali. Tuotteet arvomme Ihoviikon päätteeksi ja voittajille ilmoitamme henkilökohtaisesti. Facebook ei ole osallisena arvonnassa.

Yhteistyössä www.Dermosil.fi/rakastaihoasi


ENSI VIIKOLLA 9.-15.11.2020 VIETÄMME IHOVIIKKOA!

 

Tule mukaan verkossa järjestettävään suureen Ihoiltaan ti 10.11. klo 18.00-19.30.

Lisätietoa löydät alla olevasta linkistä.

https://www.allergia.fi/tapahtumat/verkko-suuri-ihoilta/…

 


20.10.2020

KAIKKI OIREILU TUOKSUILLE EI OLE ALLERGIAA

 

Maailma on täynnä mitä erilaisempia tuoksuja, mutta 20.10. vietämme Tuoksutonta päivää, jotta muistaisimme, etteivät tuoksut sovi kaikille.  

Hajuvedet, partavedet, tuoksukynttilät, kukat ja muut tuoksut tuovat toisille iloa, mutta toiset saavat niistä iho-oireita tai muita fysiologisia oireita. Mikäli oireita ilmenee, kyse voi olla hajusteallergiasta tai tuoksuherkkyydestä, kertoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine.

Hajusteallergia on kosketusallergiaa hajusteille, joka ilmenee kutisevana ihottumana. Oireita voi aiheuttaa esimerkiksi hajuvesi, hajustettu ihovoide tai pyykinpesuaine. Hajusteallergisen tulisikin valita itselleen kosmetiikkatuotteiksi sekä pyykinpesu- ja kodinsiivousaineiksi hajusteettomia tuotteita. Hajusteallergiaa tutkitaan epikutaani- eli lapputesteillä, joihin kannattakin hakeutua, mikäli herää epäilys hajusteallergiasta, Merike Laine neuvoo.

Hajusteallergia sekoitetaan usein tuoksuherkkyyteen. Tuoksuherkkä henkilö reagoi ympäristön tuoksuihin poikkeavalla tavalla ja altistuessaan tuoksuille voi saada erilaisia fysiologisia oireita, kuten päänsärkyä, nuhaa, hengenahdistusta tai silmäoireita. Tuoksuherkkyys kuuluu ympäristöherkkyyksien moninaiseen joukkoon. Tuoksuherkkyyttä ei voida testata allergiatestein, koska kyseessä ei ole allergia.

Lisätietoa hajusteallergiasta löytyy Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allegia.fi. Allergiaportaalista voit tilata myös listan tuoksuttomista kosmetiikka- ja hygieniatuotteista sekä kodinpesuaineista maksutta. 


OLETKO SINÄ ETSIMÄMME HENKILÖ?

Etsimme Facebook Live haastatteluun pääkaupunkiseudulla asuvaa henkilöä, jolla on testein todettu allergia jollekin kosmetiikan ainesosalle. Oletko kenties lisäksi saanut apua Allergiaportaalistamme?

Mikäli tunnistit tästä itsesi ja olisit innokas lyhyeen haastatteluun, ota rohkeasti yhteyttä kosmetiikka@allergiahelsinki.fi tai soita 040 834 8803

Mukaan valitulle henkillle annamme palkkioksi kassillisen tuoksuttomia tuotteita.


 

SYYSKAMPANJA KOSMETIIKAN MAAHANTUOJILLE JA VALMISTAJILLE!

 

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikan Allergiaportaali tarjoaa puolueettomasti allergisille, herkkäihoisille ja tuoksuyliherkille tietoa tuotteista, joita he voivat turvallisesti käyttää. Portaalin muututtua kuluttajille maksuttomaksi käyttäjämäärämme ovat kasvaneet suuresti ja sitä myötä haluammekin tarjota kuluttajille mahdollisimman monipuolisen tuotevalikoiman. Mikäli yrityksesi haluaa olla mukana tarjoamassa tietoa sopivista kosmetiikkatuotteista sitä tarvitseville, kysy lisää osoitteesta kosmetiikka@allergiahelsinki.fi tai soita 040 8348803.

Syyskampanjana tarjoamme syys-lokakuun aikana portaaliin mukaan tuleville uusille yrityksille Allergiaportaalin vuosimaksun tämän loppuvuoden osalta veloituksetta


TÄNÄÄN 14.9. VIETÄMME MAAILMAN ATOPIAPÄIVÄÄ!

 

Tiesithän, että maksuttomasta iho- ja kosmetiikkaneuvonnastamme voit kysyä myös atooppisen ihon hoidosta ja atooppiselle iholle sopivista kosmetiikkatuotteista. Iho- ja kosmetiikkaneuvontaamme palvelee ma-to klo 10-15 numerossa 040 8348803 sekä sähköpostitse, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.

Lue lisää kampanjasta: https://www.efanet.org/campaigns/world-atopic-eczema-day

 


IHO- JA KOSMETIIKKANEUVONTAMME ON KESÄLOMALLA 29.6.-2.8.2020.

 

Hyvää kesää ja muistakaahan suojautua auringolta!

 

 


4.6.2020

SUOJAA HERKKÄ IHO AURINGOLTA

 

Kun Ilmatieteenlaitoksen ilmoittama UV-indeksi on vähintään 3, tulee haitalliselta UV-säteilyltä suojautua. Jos iho on herkkä, ärtynyt tai tulehtunut, on sen suojaukseen kiinnitettävä tavallista enemmän huomiota. Myös herkälle iholle löytyy sopivia aurinkosuojia.

Aurinkosuojavoiteet sisältävät UV-suodattimia, joiden tehtävä on estää haitallisen säteilyn pääsyä iholle.

Kemialliset eli orgaaniset suodattimet imevät UV-säteilyn itseensä ja muuttavat sen lämmöksi, kun taas fysikaaliset eli epäorgaaniset suodattimet heijastavat, sirottavat tai imevät UV-säteilyä. Usein käytetään yhdistettynä useita eri UV-suodattimia, sillä mikään suodatin ei anna yksinään riittävää suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan.

Aurinkosuojavoiteiden eri ainesosat kuten esimerkiksi hajusteet, alkoholi, säilöntäaineet ja UV-suodattimet voivat kuitenkin aiheuttaa ärsytys- tai allergiaoireita. Jos on herkistynyt kemiallisille UV-suodattimille, löytää usein sopivan vaihtoehdon tuotteista, joissa on käytetty vain fysikaalisia UV-suodattimia: sinkki- ja titaanidioksidia.

- Yleisimmin aurinkosuojavoiteiden aiheuttamat allergiat johtuvat kuitenkin muista aurinkosuojavoiteiden aineisosista kuin UV-suodattimista. Herkkäihoisten kannattaa valita tuote, joka ei sisällä hajusteita tai yleisimmin herkistäviä säilöntäaineita, iho- ja kosmetiikkasiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä sanoo.

Hajusteet ovat merkittynä ainesosaluetteloon sanalla parfum tai aroma. Tämän lisäksi 26 allergisoivinta hajustetta on kirjattuna nimellään, mikäli lainsäädännössä määritellyt pitoisuusrajat ylittyvät.

Kosmetiikan allergiaportaali toimii apuna allergisille ja tuoksuyliherkille sopivien tuotteiden valinnassa.
 

Lapsille omat tuotteet

Aurinkosuojavoiteista lapsille kannattaa valita nimenomaan lapsille valmistettu tuote, koska niissä on pyritty huomioimaan lapsen herkkä iho. Alle 2-vuotiaille ei yleensä suositella käytettäväksi aurinkosuojavoiteita.

- Lapsille tehdyt voiteet ovat yleensä vedenkestäviä, ja niissä on yleensä korkea suojakerroin. Usein niissä on myös karsittu kemikaaleja kuten hajusteita, sanoo kemikaaliasiantuntija Kia Bertula Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Suojavoide levitetään iholle puoli tuntia ennen ulos menoa, ja sitä lisätään parin tunnin välein. Myös uinnin, hikoilun ja ihon kuivaamisen jälkeen voidetta tulee lisätä, sillä suojateho ei enää ole alkuperäinen. Koko vartalon suojaamiseksi normaalikokoiselle aikuiselle suositellaan käytettäväksi 2 - 4 ruokalusikallista voidetta.

Aurinkosuojavoide kannattaa pestä pesuaineella iltaisin pois, sillä muuten se voi alkaa ärsyttämään ihoa.

 


20.5.2020

SAATKO ÄRSYTYSTÄ MEIKEISTÄ? KIINNITÄ HUOMIOTA AINAKIN SEURAAVIIN SEIKKOIHIN

 

1. Valitse hajusteettomia herkälle iholle tarkoitettuja     meikkejä

2. Muista pestä kasvot meikeistä aina nukkumaan mennessä

 • käytä silmämeikin puhdistukseen silmämeikille tarkoitettua puhdistustuotetta

3. Meikit eivät säily ikuisuuksia, joten muista vaihtaa tuotteet riittävän usein uusiin

 • Tarkista tuotteesta kauanko tuote säilyy avattuna
 • Nestemäiset tuotteet säilyvät jauhemaista lyhyemmän aikaa
 • Jos tuotteessa on haju tai koostumusmuutoksia, niin vaihda tuote uuteen
 • Vanhentuneen ripsivärin käyttö lisää riskiä silmätulehduksille
 • Mikäli sinulla on silmätulehdus, älä käytä silmämeikkiä
 • Älä ohenna kuivannutta ja paakkuuntunutta ripsiväriä vedellä

4. Muista pestä siveltimet ja meikkisienet säännöllisesti ja vaihtaa tarvittaessa uusiin

5. Älä lainaa meikkejäsi kavereille, meikkien välityksellä voit saada esimerkiksi silmätulehduksen tai huuliherpeksen

6. Mikäli tuote aiheuttaa ihoärsytystä, vaihda se toiseen

7. Mikäli sinulla on allergioita, tietoa sopivista tuotteista saa kosmetiikan Allergiaportaalista tekemällä sinne oman allergiaprofiilin


12.5.2020

Nyt huomio käsiin – alla vinkit, miten voit ehkäistä käsien kuivumista 

Näin koronaviruksen aikana käsien iho joutuu koville toistuvien pesujen takia. Käsien kuivumisen ehkäisemiseksi ja hyvän kunnon ylläpitämiseksi kannattaakin kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

 • Kiinnitä huomiota pesuveden lämpötilaan, kuuma vesi kuivattaa ihoa haaleaa enemmän
 • Valitse pesuaineeksi tuote, joka ei sisällä yleisimmin ihoa allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia, kuten hajusteita tai säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonia
 • Suosi käsien pesussa ja desinfioinnissa tuotteita, jotka sisältävät ihoa kosteuttavia ainesosia, kuten glyserolia
 • Kuivaa kädet huolella käsien pesun jälkeen puhtaaseen pyyhkeeseen tai paperiin
 • Rasvaa kädet pesun jälkeen aina kun mahdollista
 • Valitse sopivat käsirasvat eri tilanteisiin, päiväksi nopeammin imeytyvä ja yöksi rasvaisempi vaihtoehto
 • Laita yöksi puuvillahanskat rasvauksen jälkeen tehostamaan rasvauksen vaikutusta
 • Muista myös suojata käsiesi iho tiskatessa ja siivotessa, jotta et altistu pesuaineiden ihoa ärsyttäville kemikaaleille
 • Hemmottele käsiäsi kuorinnoilla ja kosteuttavilla sekä hoitavilla naamioilla


7.5.2020

KEVÄTARVONTA!

Nyt on mahdollista voittaa ihania ACOn ja Avénen tuotteita!

Arvomme kaikkien uusien toukokuun aikana Allergiaportaaliin rekisteröityneiden kesken kaksi tuotesettiä, ACOn jalkavoide ja käsivoide -setin sekä Avénen aurinkovoide ja lähdevesi -setin.

Voittajille ilmoitamme kisan päätyttyä henkilökohtaisesti. Onnea arvontaan!

 


Nyt on aika suojautua auringon UV-säteiltä, nappaa 5 vinkkiä sopivan aurinkovoiteen valitsemiseen

Tiedote. Julkaistu: 21.04.2020, 14:00
Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry

Pimeän talven väistyttyä ja aurinkoisten säiden saapuessa, on aika kiinnittää huomiota ihon suojaamiseen UV -säteiltä. Parhaiten suojaat ihosi olemalla päivän kuumimpana aikana klo 11-15 välillä sisätiloissa, sekä suojaamalla ihosi ja silmäsi vaatteilla, varjoilla, aurinkolaseilla sekä aurinkosuojavoiteilla. Jotta aurinkosuojavoide antaisi parhaan avun eikä aiheuttaisi yllättäviä ihoreaktioita, koostimme alle 5 vinkkiä sopivan tuotteen valitsemiseen.

1.    Valitse riittävän korkea suojakerroin

 Riittävän suojakertoimen valinta on kaiken a ja o, joten siihen kannattaa kiinnittää ensimmäisenä huomiota. Pimeän talven jäljiltä ihomme on ohuimmillaan, jolloin se myös palaa herkemmin auringossa. Suomalaiselle vaalealle iholle onkin hyvä valita alkuun suojakerroin, joka on vähintään 30. Mikäli ihosi on herkkä palamaan tai vaatii erityistä suojaamista esimerkiksi ruusufinnin takia, tulisi suojakertoimeksi valita 50+. Erittäin korkeaa suojaa suositellaan myös lapsen iholle, koska lapsen ohut iho palaa aikuista herkemmin auringossa.

2.      Huomioi olosuhteet, joissa käytät tuotetta

Omat erityisvaatimukset tuotteelle asettaa myös se, käytetäänkö tuotetta kaupungilla kävellessä, urheillessa tai uimarannalla. Kaupunkikäyttöön sopiva vaihtoehto voi löytyä aurinkosuojan sisältävästä meikkivoiteesta tai päivävoiteesta, kun taas rannalle mentäessä kannattaa kiinnittää huomiota korkean suojakertoimen lisäksi erityisesti tuotteen vedenkestävyyteen. Urheillessa kannattaa valita hikoilunkestävä, hyvin levittyvä ja tahraamaton tuote, jota on helppo kuljettaa mukana ja lisätä tarvittaessa.

3.      Valitse ihotyypillesi sopiva tuote

Tuotetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota oman ihon vaatimuksiin. Kuivaihoisille löytyy täyteläisempiä vaihtoehtoja, kun taas rasvoittavalle iholle on saatavilla kevyitä, mattapinnan jättäviä tuotteita. Tuotteita on saatavilla voiteina, emulsioina, öljyinä, geeleinä, suihkeina ja vaahtoina, joten kaikille löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Kasvoille ja vartaloille löytyy myös omat tuotteensa, eikä huulienkaan ihon suojaamista huulipuikolla tule unohtaa. Lapsen herkälle iholle kannattaa valita lapsille tarkoitettu tuote, joissa on huomioitu lapsen herkän ihon tarpeet.

 4.      Huomioi allergiat ja yliherkkyydet

Herkkäihoisten, tuoksuyliherkkien ja allergisten kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden ainesosatietoihin. Omat allergiat tulee huomioida ja tuotteeksi kannattaa valita tuoksuton, herkälle iholle tarkoitettu tuote. Tietoa sopivista tuotteista saat kuluttajille maksuttomasta Kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi  

 5.      Kysy neuvoa ammattilaiselta

 Jos sopivan tuotteen löytäminen tuottaa edelleen haasteita, kysy neuvoa asiantuntijalta, kuten 

kosmetologilta tai farmaseutilta. Voit myös olla yhteydessä Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen maksuttomaan iho- ja kosmetiikkaneuvontaan sopivan tuotteen löytämiseksi. Valtakunnallinen iho- ja kosmetiikkaneuvonta palvelee kuluttajia ma-to klo 10-15, p. 040 834 8803 tai sähköpostitse kosmetiikka@allergiahelsinki.fi


1.4.2020

Käsi-ihottuma -verkkokurssi

Vaikeuttaako käsi-ihottuma arkeasi? Haluatko kuulla muiden kokemuksia ja saada lisää tietoa sen hoidosta? Hae mukaan Allergia-, iho- ja astmaliiton Käsi-ihottuma -verkkokurssille!​

Aika: 21.4. - 19.5.2020
Hakuaika: 31.3. – 14.4.2020 ​

Kurssilla saat tietoa sekä vaihdat kokemuksia muiden kurssilaisten kanssa. Tehtäviin, kuten videotietoiskujen katsomiseen, omiin pohdintoihin, käytännön harjoituksiin sekä vertaiskeskusteluihin on hyvä varata hetki aikaa lähes joka päivä, viikossa noin kaksi tuntia.

Kurssilla käsitellään mm. seuraavia aiheita:

 • käsien perushoito
 • käsien lääkehoito
 • käsi-ihottuman ehkäisy ja pesuvinkit
 • allergiset- ja tai ammattikäsi-ihottumat
 • käsien suojaus 
 • sosiaaliturva
 • käsi-ihottuman vaikutukset elämään

Kurssin aikana teet kurssitehtäviä nettisivuilla tai kännykkään ladattavan sovelluksen kautta. Kurssi toteutetaan helppokäyttöisellä Movendos-verkkoalustalla. ​

Kurssille haetaan Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkosivuilta löytyvällä sähköisellä hakulomakkeella. ​Hakuohjeet ja -lomakkeet löydät täältä. 

 


27.3. 2020

Uusi tuotesarja Allergiportaalissa

Olemme saaneet Allergiaportaaliimme kotimaisen Biozell hiustenhoitosarjan. Biozellin tuoteperheeseen kuuluu kattava valikoima ammattilaatuisia muotoilutuotteita, hoitavia sävytteitä, hiustenhoitotuotteita eri tarpeisiin ja miesten hiustenhoito- ja partatuotteita.

Tee tuotelistaus ja saat selville mitkä sarjan tuotteista sopivat sinulle!


27.1.2020

Uusi tuotesarja Allergiaportaalissa

Olemme saaneet Allergiaportaaliin Laponie of Scandinavia -tuotesarjan, jonka pelkistetyt mutta tehokkaat tuotteet sisältävät vain harvoja, tarkoin valikoituja raaka-aineita. Eläinkokeettomat ja vegaaniset tuotteet kehitetään omassa laboratoriossa Suomessa ja valmistetaan Suomessa ja Ruotsissa. Tuotteet sopivat herkällekin iholle.

Tee tuotelistaus ja saat selville, mitkä sarjan tuotteista sopivat sinulle!


7.1.2020 Tiedote, Iho-, Allergia-, ja Astmaliitto/Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys

Myös allergisille on turvallista kosmetiikkaa

 

Kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää, että kosmetiikkatuotteiden on oltava turvallisia siinä käytössä, mihin ne on tarkoitettu. Silti allergiselle kosmetiikkatuotteiden laaja valikoima voi olla pelottava viidakko. Jos kerran on saanut vaikeita allergiaoireita kosmetiikasta, uusien tuotteiden kokeilu voi olla arpapeliä.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ylläpitää kosmetiikan Allergiaportaalia taustatukenaan moniammatillinen asiantuntijaryhmä. Aiemmin maksullinen palvelu on nyt uudistunut ja muuttunut kuluttajille maksuttomaksi.

Merike Laine neuvoo aina säästämään allergiaa aiheuttaneen tuotteen pakkauksen, josta löytyy pakkausseloste. Sen avulla voi jo päästä allergiaa aiheuttavien ainesosien jäljille.

Allergiatestit auttavat eteenpäin

Silloin, kun kosmetiikka-allergia rajoittaa elämää ja aiheuttaa kalliita sopimattomaksi osoittautuvia kokeiluita, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkärin lähetteellä pääsee allergiatesteihin, joiden tulosten perusteella ja allergiaportaalin avulla voi valita itselle sopivat kosmetiikkatuotteet.

 • Kun tiedät mille aineille olet allerginen, voit laatia itsellesi allergiaprofiilin ja tehdä listauksia allergioittesi suhteen sopivista tuotteista, Merike Laine sanoo.

Listausvaihtoehtoja on useita. Suosituin ja kattavin kertalistauksista on laaja tuotelistaus. Se sisältää apteekkien, päivittäistavarakauppojen, markettien ja erikoismyymälöiden tuotteita.

 • Jos sinulla ei ole todettu allergioita, mutta haluat listauksen esimerkiksi tuoksuttomista tuotteista, voit tehdä sen valitsemalla listaukseksi tuoksuttomat tuotteet, Merike Laine jatkaa.

Hiusvärit voivat yllättää

Kosmetiikan allergiaportaalin tietokannassa on tuhansia tuotteita. Hiusvärit ovat yksi eniten kysymyksiä herättävistä tuotteista. Tavallisin hiusvärien aiheuttama terveyshaitta on ihokosketusallergia parafenyleenidiamiinille.

 • Sen oireet saattavat lievimmillään olla pientä kutinaa joitakin päiviä hiusten värjäyksen jälkeen, pahimmissa tapauksissa saattaa esiintyä ihottuman lisäksi kasvojen ja koko pään alueen turvotusta, ja silmät voivat muurautua umpeen voimakkaan kutinan saattelemana, Merike Laine sanoo.

Markkinoilla on myös vähemmän allergiaoireita aiheuttavia tilapäisvärejä eli suoravärejä, jotka muodostavat vain värikerroksen hiusten pintaan ja peseytyvät pois 1-2 pesukerralla.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen maksuton, valtakunnallinen puhelinneuvonta ma-to klo 10-15, puh. 010 2790 991.


19.12.2019

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2020!

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonta siirtyy joululomalle 19.12.2019 ja palvelee seuraavan kerran 7.1.2020. Verkkopalvelu toimii kuitenkin normaalisti lomista huolimatta. 


13.11.2019

HAUSSA HAASTATELTAVA

Etsimme lehtihaastatteluun kosmetiikka-allergista henkilöä. Jos kiinnostuit, niin otathan yhteyttä kosmetiikka@allergiahelsinki.fi, niin kerromme lisää.


1.11.2019

UUTTA ALLERGIAPORTAALISTA!

Meillä on ilo ilmoittaa, että Alergiaportaali -verkkopalvelu on nyt kuluttajille maksuton! Voit tehdä siis haluamiasi tuotelistauksia maksutta vaikka joka päivä.

Listausvaihtoehtoja on useita. Voit valita monipuolisesti erilaisia tuotteita sisältävän Laajan tuotelistauksen tai jonkun suppemmista listausvaihtoehdoista, kuten hygieniatuotelistauksen. Listauksen voi tehdä myös ostopaikkojen mukaan, kuten apteekeissa, kampaamoissa tai kosmetologeilla myytävistä tuotteista. Voit myös valita listauksen jonkun tietyn tuotemerkin tuotteista. 

Mikäli sinulla ei ole allergioita, mutta haluat listauksen hajusteettomista tuotteista, voit tehdä sen valitsemalla listaukseksi Tuoksuttomien tuotteiden listauksen. 

Tervetuloa Allergiaportaalin käyttäjäksi!


”IHOLLA” -LUENTOILTA

12.11.2019

Allergiatalo, Paciuksenkatu 19

16.45 Tutustuminen Allergiataloon
17.00 Tutustuminen näytteilleasettajiin
17.30 ”Atooppisen ihottuman hoito”
Hannele Virtanen LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
18.15 Tutustuminen näytteilleasettajiin
18.45 Kosmetiikan Allergiaportaalin esittely Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvoja, farmaseutti ja kosmetologi Merike Laine
19.00 ”Rasvaa, rasvaa ja aurinkoa” kokemusasiantuntija Liisa Vähäkylä

Mukana tapahtumatori, jossa runsaasti näytteilleasettelijoita, kuten Bubula- yövaatteet, Hyvän Olon Maailma, Kosmetiikka Helmi, Ultraveen, Perrigo ja Pierre Fabre Dermo-Cosmétique

Tilaisuus on maksuton

Tilaisuuden järjestävät pääkaupunkiseudun Allergia- ja Astmayhdistykset


Maailman urtikariapäivä 2.10.2019

Tänään vietämme maailman urtikariapäivää. Urtikaria eli nokkosihottuma ilmenee iholla kutisevina paukamina tai läiskinä. Noin 10-20 % suomalaisista saa urtikariaoireita joskus elämänsä aikana. Urtikaria voi olla kroonista tai akuuttia ja tulla kenelle tahansa. Akuutin urtikarian laukaisevia tekijöinä voi olla esimerkiksi infektio, yliherkkyys ruoka-aineelle tai lääkeaineille. Myös kosmetiikka voi aiheuttaa nokkosihottumaa, jolloin kyseessä voi olla allerginen kosketusurtikaria tai ei -allerginen kosketusurtikaria.

Lisätietoa urtikariasta löydät seuraavista linkeistä:
https://www.kosmetiikka-allergia.fi/…/allergiset-kosketusih…
https://www.allergia.fi/iho/ihosairaudet/urtikaria/
https://www.terveyskyla.fi/…/urtikar…/mik%C3%A4-on-urtikaria


8.8.2019

Syyskampanja!

Elo-syyskuun aikana Allergiaportaaliin rekisteröityneiden kesken arvomme 2 ihanaa, herkälle iholle sopivaa, tuotepakettia (2 tuotetta/paketti). 

Tuotepalkinnot arvottiin 3.10. ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Onnea voittajille!


Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonta on lomalla 28.6 - 4.8., joten palautelaatikkoon tulleisiin viesteihin vastataan loman jälkeen elokuussa.

Hyvää kesää!


Tutustumiskampanja!

Nyt voit tehdä maksutta yhden tuotesarjan (esim. ACO tai LV) tuotelistauksen. Rekisteröidy, tee oma allergiaprofiili ja tilaa tuotelistaus. Käytä maksaessasi koodia VAPAALISTA.

Kampanja on voimassa rajoitetun ajan, 8.7.2019 saakka. Yksi listaus/asiakas.


Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys: 5 vinkkiä auringolta suojautumiseen:

1. Vältä auringossa oloa päivän kuumimpana aikana

Aurinko polttaa helpoiten keskipäivän aikaan klo 11-15 välillä, jolloin UV-säteily on voimakkaammillaan. Tällöin olisi hyvä pysytellä sisätiloissa tai varjossa, jotta vältytään ihon palamiselta. Muista olla erityisen tarkka pienten lasten auringolta suojaamisen kanssa!

2. Valitse omalle ihollesi sopiva aurinkovoide

Aurinkovoidetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin voiteen koostumukseen ja suojakertoimeen. Herkästi palavalle ja vaalealle iholle kannattaa valita korkea suojakerroin, SK 50+.

Kuivalle iholle löytyy täyteläisemmät voiteet, kun taas rasvaiselle iholle kannattaa valita kevyt tuote. Jos käytät voidetta uimarannalla, valitse vedenkestävä vaihtoehto. Lapsien herkkää ihoa on erityisen tärkeä suojata, joten valitse lasten herkän ihon tuote korkealla suojakertoimella.  

3. Lisää aurinkovoidetta riittävän usein

Aurinkovoide tulee levittää vähintään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, joten voide kannattaa levittää jo kotona ennen rannalle lähtöä.  Aurinkovoidetta tulee lisätä parin tunnin välein, sekä uinnin ja hikoilun jälkeen. Aurinkovoidetta tulisi levittää kerralla noin 30 ml eli muutaman ruokalusikallisen verran. Vain ohjeen mukaan levitetty määrä aurinkovoidetta antaa luvatun suojan. Älä siis säästele voiteen käytössä!

4. Muista suojata myös silmät

Vaikka iho olisikin suojattu vaatteilla ja voiteilla huolella, ei tule unohtaa silmien suojausta. Parhaimman suojan silmille saat aurinkolaseilla ja lierihatulla, joten muista napata ne matkaan ulos lähtiessä.

5. Punoitus on ihon hälytysmerkki

Jos iho punoittaa auringossa, on se aina merkki liiallisesta UV-säteiden saamisesta ja ihon palamisesta. Muista siis jatkossa suojata ihosi huolellisemmin auringossa, jotta voit nauttia kesästä turvallisesti!

Apua aurinkotuotteiden valintaan löytyy Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallisesta maksuttomasta iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta sekä uudistuneesta Kosmetiikan Allergiaportaali -verkkopalvelusta, https://www.kosmetiikka-allergia.fi/


Allergiaportaali uudistui maaliskuussa 2019

Kosmetiikan Allergiaportaalimme uudistui maaliskuussa 2019. Tervetuloa uuden Allergiaportaalin käyttäjäksi!


Yrityksille

Haluamme tarjota allergisille asiakkaillemme mahdollisimman monipuolisen tuotevalikoiman. Tämän vuoksi toivomme Allergiaportaaliin entistä enemmän tuotesarjoja.

Jos olet kiinnostunut saamaan yrityksesi tuotteet tietokantaamme, ota yhteyttä kosmetiikka(at)allergiahelsinki.fi, niin kerromme mielellämme lisää yhteistyöstä.