Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle olemme keränneet yleisimpiä iho- ja kosmetiikkaneuvontaamme tulleita kysymyksiä.

 

Minulla on atooppinen ihottuma. Miten usein uskallan käydä suihkussa?

Vaikka sinulla on atooppista ihottumaa, sinun ei tarvitse välttää suihkussa käyntiä. Iho onkin hyvä puhdistaa päivittäin vanhoista voiteista, liasta ja hiestä. Pesemiseen kannattaa käyttää perusvoiteita tai mietoa ja kuivalle iholle tarkoitettua pesutuotetta ja monesti pelkkä vesipesukin riittää. Hankaavia pesutuotteita, kuten pesusieniä ja harjoja kannattaa välttää ja pesuvesi olisi hyvä olla haaleaa. Peseytymisen jälkeen on tärkeää muistaa rasvata iho huolella perusvoiteella. 


Saan tuoksuvasta kosmetiikasta ja hajustetuista pyykinpesuaineista nuhaa ja päänsärkyä. Myös oksettava tunne saattaa tulla. Olenko allergioitunut hajusteille?

Kuvailemasi oireet viittaavat tuoksuherkkyyteen, joka on eri asia kuin hajusteallergia. Hajusteallergian oireena sen sijaan on tyypilliseti kutiseva ihottuma. Tuoksuherkkyys on poikkeava tapa reagoida ympäristön tuoksuihin/hajuihin ja erilaiset hajut, kuten kosmetiikan, painomusteen tai vaikka tupakan haju voivat laukaista oireet. Tuoksuherkkyyteen ei ole täsmälääkettä, mutta oireita voi helpottaa esimerkiksi päänsärkylääkkellä tai kortisonipohjaisella nenäsuihkeella.


Värjäsin hiukseni kampaajalla kestovärillä ruskeaksi ja seuraavana päivänä päänahkaani kutisi voimakkaasti. Uskallanko jatkossa värjätä hiuksia samalla kestovärillä?

Hiusvärien aiheuttama allergia on yleensä viivästynyttä ihokosketusallergiaa, jolloin oireet tulevat tyypillisimmin muutaman tunnin - 4 vuorokauden kuluttua hiusten värjäämisestä. Voimakas kutina päänahassa värjäystä seuraavana päivänä viittaa mahdolliseen hiusväriallergiaan. Ennen seuraavaa hiusten värjäämistä tulee hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle allergian selvittämiseksi. Jos värjäämistä jatketaan allergisoitumisesta huolimatta, voi allerginen reaktio tulla seuraavalla kerralla huomattavasti voimakkaampana. 

Tunnetuin hiusväriallergian aiheuttaja on parafenyleenidiamiini eli PPD. Parafenyleenidiamiinille allergisoituneiden tulee myös välttää parafenyleenidiamiinin lähisukulaisaineita ja johdannaisia.

Epäilen allergiaa kosmetiikan ainesosille. Miten voin selvittää mille ainesosille olen allergisoitunut?

Kosmetiikka-allergiaa tutkitaan epikutaani- eli lapputesteillä. Epikutaanitesteihin pääsy vaatii lähetteen ihotautilääkäriltä, joten ensiksi kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle lähetteen saamiseksi.

Millä nimellä nikkeli esiintyy kosmetiikassa?

Nikkeliä ei löydy tuoteselosteesta millään nimellä, koska sitä ei käytetä kosmetiikassa lisättynä raaka-aineena. Ripsiväreissä, luomiväreissä ja puutereissa saattaa kuitenkin olla nikkeliä pieniä määriä epäpuhtautena. Nikkeliallerginen saa harvoin meikeistä ihottumaa.

Olen ottamassa ripsipidennykset ja rakennekynnet. Olen kuitenkin kuullut, että ne voivat allergisoida. Millaisia oireita ne voivat aiheuttaa?

Ripsipidennysten liiman sekä rakenne- ja geelikynsimassan akrylaatit voivat aiheuttaa allergisen reaktion, ihoärsytystä tai hengitystieoireita. Tyypillisiä oireita allergisessa reaktiossa ovat kutiseva ihottuma, punoitus ja ihon hilseily. Silmänluomet voivat myös turvota. Joskus reaktio ripsien pidennyksistä voi olla niin voimakas, että silmät lähes turpoavat umpeen. Suosittelisinkin harkitsemaan uudelleen ripsipidennysten ja rakennekynsien tarpeellisuutta.

Jos päädyt ottamaan ripsipidennykset ja rakennekynnet, kannattaa valita tekijäksi ammattilainen, joka on saanut asianmukaisen koulutuksen tuotteiden aineosista, tekotavasta sekä hygienia-asioista. Jos tekotavassa ei esimerkiksi noudateta huolellista hygieenisyyttä, voi seurauksena olla silmätulehdus tai kynsivallintulehdus.

Olen allergisoitunut metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinonille. Miten tunnistan sen kosmetiikkatuotteista?

Metyylikloori-/metyyli-isotaitolinoni esiintyy kosmetiikkatuotteissa inci-nimellä methylchloro-/methylisothiazolinone ja metyyli-isotiatsolinoni inci-nimellä methylisothiazolinone. Metyyli-isotiatsolinonin ja Metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinonin käyttö on sallittu ainoastaan poishuuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa.